2013-10-19-15.50.53_VegeFest-1024x495
Белешки, Дружење

СКОПЈЕ ВЕГЕФЕСТ 2013

ВЕГЕФЕСТ е единствениот фестивал за промоција на веганска храна во земјава. Годинава се одржа на 19-20 Октомври во Ла Кања во чаршија. Се надевавме на преубав сончев викенд, и тоа и го добивме! Поканата беше отворена за сите, а присуството особено беше „задолжително“ за оние кои што: Не пробале храна исклучително од растително потекло (и […]

Tanja-C_salata
Дружење, Мини интервјуа

Запознајте се со… Тања Ц.

Сигурно до сега сите знаете која сум јас. Но во оваа авантура се вклучени уште низа други (виртуелни) пријателства, со прекрасни луѓе од цела Македонија, со кои помалку или повеќе комуницираме, не само за суровата храна туку и за целокупниот поздрав начин на живот, и секојдневните индивидуални животни приказни. Дел од тие луѓе можете да ги запознаете […]

Дружење, Мини интервјуа

Запознајте се со… Кристина И.М.

Сигурно до сега сите знаете која сум јас. Но во оваа авантура се вклучени уште низа други (виртуелни) пријателства, со прекрасни луѓе од цела Македонија, со кои помалку или повеќе комуницираме, не само за суровата храна туку и за целокупниот поздрав начин на живот, и секојдневните индивидуални животни приказни. Дел од тие луѓе можете да ги запознаете […]

Дружење, Дружење, споделување, советување, Кети

Која е Кети…

Со суровата храна се запознала пред една година и, освоена од едноставната подготовка и интензитетот на вкусовите, вели дека тоа било „љубов на прв поглед“! Веднаш почнала да се ослободува од лошите навики, започнувајќи со месото кое и онака никогаш не го сакала, а најголем предизвик секако биле слатките и тестата. На нејзиното ново мени […]

Дружење, Мини интервјуа

Запознајте се со… Лидија Х.Н.

Сигурно до сега сите знаете која сум јас. Но во оваа авантура се вклучени уште низа други (виртуелни) пријателства, со прекрасни луѓе од цела Македонија, со кои помалку или повеќе комуницираме, не само за суровата храна туку и за целокупниот поздрав начин на живот, и секојдневните индивидуални животни приказни. Дел од тие луѓе можете да ги запознаете […]

Дружење, Мини интервјуа

Запознајте се со… Александра С.

Сигурно до сега сите знаете која сум јас. Но во оваа авантура се вклучени уште низа други (виртуелни) пријателства, со прекрасни луѓе од цела Македонија, со кои помалку или повеќе комуницираме, не само за суровата храна туку и за целокупниот поздрав начин на живот, и секојдневните индивидуални животни приказни. Дел од тие луѓе можете да ги […]

Дружење

12 Јануари 2013: Љубов на прва гозба!

По многубројните виртуелни дружби и разговори до ситните саати со месеци наназад, без размислување ја прифативме поканата на Елена за „мала жива закуска“ и и се „тупнавме“ на полудневен престој! Лидија, Кети, Антонио, Тања П, јас… и секако Тања А. која ни се придружи на кратко од сончевата Флорида преку Skype… Елена не пречека со […]

Дружење, Дружење, споделување, советување, Тања П

Која е Тања П …

Понекогаш здравјето е тоа што ни го дава оној wake-up call во однос на тоа како се храниме. Таков е и случајот со Тања П: веќе десетина години нејзината исхрана се состои од 90% овошје и зеленчук, кои не се секогаш во сурова форма. Сакајќи да направи нешто повеќе за себе и за своето здравје, […]

Антонио, Дружење, Дружење, споделување, советување

Кој е Антонио…

Кој вели дека мажите не знаат да се хранат здраво? Цели 27 години Антонио во кујната се чувствувал како персона нон-грата и во таа периферна област влегувал само за да пие вода и да провери што има во фрижидерот. Кога решева да се пресели во Скопје доаѓа до заклучок дека во метрополата поисплатливо му е […]

Дружење, Дружење, споделување, советување, Тања А

Која е Тања…

Отсекогаш сметала дека исхрана е многу важна, а посебно сега, како мајка на две машки дечиња, се труди целото семејство да има здрави оброци. Неодамнешната преселба во Америка, каде што Стандардната Американска Диета (исхрана) иронично има кратенка SAD (тажна), и производите во продавниците имаат еден куп состојки коишто не неможе ни да ги изговори, ја […]